04 mars 2015

Spruta vs skrapsår

I måndags var det inte bara lillebrors födelsedag utan även dags för L att vaccineras i skolan. L har varit otroligt orolig över detta och gråtit många gånger under de två veckorna sedan vi fick veta att det var dags. Förra veckan fick hon följa med till skolsköterskan bara för att kolla på sprutan och prata lite i lugn och ro. Vet inte om det hjälpte precis, för under helgen var hon mycket orolig och ledsen.

Vi satte på Emla-plåster direkt på morgonen och var laddade med godis när vi gick till skolan på morgonen. Skolsköterskan hade tipsat om att att äta någon typ av fruktgodis precis när det var dags för sticket, för det ska tydligen minska känslan av smärta.

L ville sitta i mitt knä när det var dags men blev arg när jag höll hennes händer så att hon inte skulle slå bort sprutan. Hon sa att vi var dumma och blev lite hysterisk när det var dags. Men av någon anledning fick jag henne att titta bort och när sköterskan sa: "Nu har jag stuckit in nålen", så svarade L nej. Och jag tror att hon faktiskt inte trodde att sköterskan gjort det, utan sa nej för att hon inte ville att hon skulle sticka. Efteråt var hon lättad och inte fullt lika negativt inställd till att ta spruta.


Jag försökte få henne att minnas stunden så att hon kan plocka fram minnet nästa gång det är dags att bli stucken. Att hon ska kunna komma ihåg känslan nästa gång det är dags.

På kvällen ramlade hon med sin cykel och fick ett litet skrapsår på sitt knä. Varje gång vi har pratat om sprutor har jag sagt att det gör ondare att få ett skrapsår, eftersom ett stick gör ont så kort stund, men ett skrapsår svider en lång stund. Och hon sa att jag hade rätt. Det gjorde ondare. Det kändes som en liten vinst att höra henne säga så. Skönt.

1 kommentar:

  1. Vad skönt att det kanske inte blev en så negativ upplevelse trots allt. De små barnen.....

    Kramar

    SvaraRadera

Vid problem att skicka kommentar, välj Kommentera som namn/webbadress istället. Då brukar det gå :-)